Compositie in C

Aanbevolen

Compositie in C

Kersen, kersensorbetijs, froisses, warme steranijshoning, bean blossom, kersenlikeur

Voorbereiding

Kersensorbetijs (Voor 1,3 liter ijs)

  • 500g Ontpitte verse kersen
  • 343g Koude suikersiroop 70%
  • 127g Water
  • 25g Citroensap
  • 20g Eiwit
  • 25ml Cherry heering (crème de cassis of kirsch)

 

Bereidingswijze

  • Pureer de kersen met suikersiroop, water en citroensap fijn met een staafmixer.
  • Voeg het eiwit toe en meng goed met de staafmixer
  • Laat het mengsel minstens 4 uur gekoeld rijpen.
  • Meng daarna nog kort door met de staafmixer en draai er ijs van in de ijsmachine
  • Voeg als het ijs bijna klaar is de likeur toe en draai het ijs verder tot de juiste structuur.

Froisses (Gefrommelde krokante koekjes)

  • 3 Eierdooiers
  • 75g Suiker
  • 20g Bloem, gezeefd
  • 250ml Melk
  • 1 el Poedersuiker, om te bestuiven

 

Bereidingswijze

  • Roer de eidooiers met de suiker schuimig. Voeg de bloem toe en roer enkele minuten tot een glad en smeuïg mengsel.
  • Breng de melk aan de kook. Schenk al roerende een klein gedeelte bij het eidooiermengsel, giet alles terug bij de melk en breng langzaam aan de kook. Laat 1 minuut al roerende zacht koken. Laat het beslag afkoelen.
  • Verwarm de oven voor op 175°C.
  • Roer het beslag goed door. Strijk het met de bolle kant van een lepel cirkelvormig en flinterdun uit op bakpapier of een bakmat. Bak in circa 7-8 minuten goudgeel in de voorverwarmde oven en frommel de koekjes dan direct tot propjes, zoals je ook met een papiertje doet. Doe dit snel, want zodra de koekjes afkoelen worden ze krokant en kun je ze niet meer vormen.

Steranijshoning

  • 150g Honing
  • 4 Steranijs

 

Bereidingswijze

Verwarm de honing tot ze vloeibaar is. Vijzel de steranijs fijn en voeg toe aan de honing. Verwarm op laag vuur 1 minuut en laat daarna 15 minuten van het vuur af staan. Schenk de steranijshoning door een zeef.

Kersenlikeur

  • 250ml Cherry heering, of andere kersenlikeur, rode port of crème de cassis

 

Bereidingswijze

Verwarm de likeur en laat op laag vuur tot licht stroperig indampen.

Eindbereiding

  • 32 Kersen, gehalveerd en ontpit
  • 1 bakje bean blossom (of andere eetbare bloesem, een kruid als basilicum, dragon)

 

Presentatie

Neem een lepel stroperige kersenlikeur en spetter van een korte afstand druppels op het bord. Verdeel de kersen in een cirkelvorm. Vorm met een lepel of ovale ijsknijper een quenelle van het sorbetijs en leg op de kersen. Decoreer met bean blossom. Lepel er warme steranijshoning omheen. Bestuif de froisses met poedersuiker en leg ernaast.

Recept uit ‘Smaakvrienden fruit’ van Angélique Schmeinck