Zelfgemaakt vanille-ijs met kersen

Zelfgemaakt vanille-ijs met kersen

IJs maken is niet voor iedereen weggelegd. Het is een precies karweitje en je hebt een ijsmachine nodig. Gelukkig is dit recept met verse kersen ook te maken zonder ijsmachine. Dan gebruik je kant-en-klaar vanille- of yoghurt ijs en meng je zelf de verse kersen erdoorheen. Heb je wel een ijsmachine dan maak je ook eerst je ijs zelf, voordat je de verse kersen toevoegt.

 

Ingrediënten (12 bolletjes)

  • Vanillestokje                      1 in lengte opengesneden
  • Volle melk                          500 ml Hoeksche Zuivel
  • Suiker                                150 gram
  • Ei                                        5 eierdooiers
  • Room                                 250 ml Hoeksche Zuivel
  • Kersen                               1 doosje ontpit

Bereiding

  1. Schraap de zaadjes met een theelepel of mes uit het vanillestokje. Breng de melk met het vanillestokje én de zaadjes tegen de kook aan en laat het ± 15 minuten trekken. Neem de pan van het vuur en zeef de melk. Bewaar het stokje voor de vanille-essence.
  2. Klop de eierdooiers en de suiker met een garde tot een romige en luchtige massa. Schenk nadat je het ei/suiker-mengsel romig hebt geklopt, al kloppend de hete vanillemelk in een dunne straal bij het dooiermengsel.
  3. Schenk alles terug in de pan. De dooiers in de vla zijn gaar tussen 70 en 80 graden.
  4. Roer de slagroom door. Laat onder regelmatig roeren afkoelen tot kamertemperatuur.
  5. Giet het mengsel in de ijsmachine en draai het in ± 1 uur tot ijs.
  6. Voeg de laatste minuut de kersen toe. Het is erg mooi als dit nog wat gemarmerd is door het ijs.

 

Heb je geen ijsmachine?

Koop dan ambachtelijk vanille ijs of ambachtelijk yoghurt ijs van bijvoorbeeld Hoeksche Zuivel. Laat dit een beetje smelten, net genoeg zodat je de kersen erbij kunt doen. Roer goed door en laat het vanille-ijs weer invriezen.

Tip

Serveer het zelfgemaakte ijs met wafels.