Citroen-kersenbrioches

Citroen-kersenbrioches

Ingredienten:

  • 300g VERSE KERSEN
  • 1 (biologische) CITROEN
  • 70g BOTER
  • 4 EIEREN
  • 100g FIJNE KRISTALSUIKER
  • POEDERSUIKER
  • 100g BLOEM + om te bestuiven
  • 50ml KIRSCH
  • Extra: 6 kleine cake- of muffinvormen, ingevet

 

Bereidingswijze:

  • Boen de citroen schoon en trek met een zesteur fijne reepjes van de schil.
  • Smelt de boter langzaam in een steelpannetje.
  • Splits de eieren. Klop de dooiers met de suiker tot een bleke crème. Klop beetje bij beetje de bloem erdoor.
  • Meng dan de gesmolten boter, de citroenschil en de kirsch door het bloemmengsel.
  • Klop in een vetvrije kom de eiwitten stijf met een mespunt zout. Spatel het eiwitschuim voorzichtig door het beslag.

 

  • Was en ontpit de kersen, hou 6 mooie kersen aan een steeltje apart. Schep de ontpitte kersen door het beslag.
  • Bestuif de vormpjes met een beetje bloem en schep het beslag in de vormpjes.
  • Zet ze op een bakplaat in een op 210°C voorverwarmde oven.
  • Leg na 10 min baktijd de apart gehouden kersen op de brioches, verlaag de oventemperatuur naar 180°C en bak nog ca 10 min.
  • Haal de brioches als ze gaar zijn niet meteen uit de vormpjes, maar laat ze eerst 15 min afkoelen.
  • Serveer ze bestrooid met poedersuiker.

TIP:  Gebruik voor een grote brioche een manquévorm – een ronde cakevorm met schuine wanden – van 20 cm ø, en bak de brioche in 30-40 min af. Je kunt dit recept ook met diepvrieskersen maken.